Rozmagnesować posocznicę

27 marca 2009, 09:31

W jaki sposób oczyścić krew pacjenta z posocznicą? Można się posłużyć magnesami, które ostatnio cieszą się w medycynie szczególną popularnością. Tym razem pokrywa się je odpowiednimi przeciwciałami, a następnie usuwa razem ze "schwytanymi" patogenami.



Zestresowana i zdrowsza

21 lipca 2009, 10:19

O szkodliwości herbicydów powiedziano i napisano wiele, dlatego mało kto spodziewałby się tego, co ogłosili ostatnio badacze z University of Tennessee. Wg nich, jeden z odchwaszczaczy – mezotrion - sprawia, że kukurydza staje się bogatsza w składniki odżywcze.


Związki parkinsonizmu z glebą

7 października 2009, 08:46

Związek wytwarzany przez bakterie glebowe Streptomyces może uszkadzać neurony produkujące dopaminę. Badacze z University of Alabama uważają, że ich działaniem można by wytłumaczyć przypadki choroby Parkinsona, w których nie da się wyróżnić czynnika genetycznego (PLoS ONE).


Obcy zjedzą najpierw grubszych

6 stycznia 2010, 11:57

Jeden z największych niezależnych klubów fitness w Wielkiej Brytanii posłużył się znakiem-reklamą, z której wynika, że gdy na Ziemi pojawią się obcy, najpierw zjedzą osoby grubsze. Miało to zachęcić ludzi do pozbycia się nagromadzonych podczas Bożego Narodzenia dodatkowych kilogramów.


Lemoniada — odkamieniacz dla nerek

25 kwietnia 2010, 09:32

Kamica nerkowa to powszechna choroba, z której wielu sobie nie zdaje sprawy. Do czasu aż dopadnie ich atak bólu. Usuwanie kamieni nerkowych nie jest trudne, ale to powracająca dolegliwość. Jest jednak niekłopotliwy sposób, aby in zapobiegać: lemoniada.


Czemu boli dopiero po, a nie w trakcie

19 lipca 2010, 10:53

U kobiet, które regularnie noszą buty na obcasie, dochodzi do skrócenia włókien mięśniowych w łydce z powodu długiego czasu uniesienia pięty. Stąd ból, który nie pojawia się podczas chodzenia w szpilkach, ale niekiedy zwala z nóg tuż po ich zdjęciu.


Salmonella © Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH

Bakterie jelitowe zwalczają salmonellę

14 września 2010, 20:55

Salmonella to jedna z najpowszechniejszych infekcji pokarmowych. Potrafimy ją bez większego trudu leczyć, ale mimo to część chorych nie potrafi jej zwalczyć całkowicie i zostaje jej cichymi nosicielami. Dlaczego u niektórych ludzi eliminacja zarazków się nie udaje?


Jesion

Bezprzewodowy internet szkodzi drzewom

22 listopada 2010, 15:56

Ilość bezprzewodowych sieci Wi-Fi rośnie w szybkim tempie. W miastach nie ma już chyba miejsc, gdzie nie „łapało" by się kilku punktów dostępowych. Tymczasem ich promieniowanie okazuje się szkodliwe, jak pokazują to badania holenderskich uczonych.


Na widok Red Bulla jadą ostrzej

1 lutego 2011, 13:26

Logo Red Bulla wpływa na zachowanie ludzi. Biorąc udział w grze komputerowej, osoby prowadzące bolid z charakterystycznym złoto-czerwonym wizerunkiem jechały bardziej agresywnie i podejmowały większe ryzyko. Doskonale wpisuje się to w taktykę marketingową marki, która wydaje się udzielać konsumentom (Journal of Consumer Psychology).


Słodkie napoje przytępiają zmysł smaku

13 czerwca 2011, 10:12

Badanie naukowców z Uniwersytetów w Bristolu i Bangor wykazało, że osoby z nadwagą i otyłe mają zmniejszoną wrażliwość na słodycz napojów bezalkoholowych, lecz wzrasta u nich podświadome zamiłowanie do słodkich pokarmów.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy